Lasagne och Drottningtårta

Tyvärr sitter jag inne och är förkyld idag när det är så fint väder ute =( Så idag har det blivit lite husmorssysslor i hemmet. Har lagat lite byxor åt sambon så han har något att ha på sig när vi åker på semester till Öland imorgon och så har jag sytt en jeanskjol till mig själv =P
Sambon fyller år på imorgon, men han jobbar först och sen åker vi direkt till Öland efter , så blir det ju inget firande då så det tar vi idag ist.

Så dagens meny betår av lasagne och drottningtårta =)

Drottningtårtan fick jag hos min morbror när han fyllde förra veckan. Det var min kusin och hennes sambo som hade gjort och den var så grymt god =) Så det receptet ska jag dela med mig av ;)




Här kommer receptet på lasagnen:

Köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 bitar soltorkad tomat i olja
500 g nötfärs
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
1 dl rött vin
1 msk oregano
salt och peppar

Béchamelsås:
1/2 gul lök
1 liter mjölk
50 g smör
1 dl mjöl
1/2 dl riven parmesanost
200 g riven mozzarella ost
salt och peppar

Hacka löken och fräs den i stekpannan så den blir mjuk.
Hacka vitlöken och soltorkade tomaterna och häll ner i stekpannan och smula även ner köttfärsen.
Låt allt brynas och tillsätt sedan krossade tomaterna, tomatpuré, vin och oregano, salt och peppar.
Låt såsen koka på svag värme i 30 min. 

Béchmelsåsen:

Hacka löken fint och häll i löken och mjölken i en kastrull och koka upp och ställ sedan åt sidan.
Smält smöret i en annan kastrull, häll i mjölet och rör till en jämn kräm. Häll sedan i mjölken och löken i mjölkrämen och rör om ordentligt - häll lite i taget. 
Låt såsen koka i 5 min, tillsätt sedan parmesanosten, salt och peppar. 


Häll béchamelsåsen i botten av en ugnsfast form, lägg sedan på ett lager lasagneplattor, ett lager köttfärssås och plattor igen. Upprepa detta tills köttfärssåsen är slut. Avsluta med ett lager bechamelsås och strö över den rivna mozzarellaosten.
Gratinera i mitten av ugnen i 175 grader  i 30 min.



* Jag köper alltid en parmesanost i burk, de är små bitar ist för rivet men det fungerar hur bra som helst. Så slipper man skära små bitar eller riva. Den heter: "Flarn av Grana Padano"  och sedan köper jag alltid Arlas färdigrivna mozzarella =)

    






Drottningtårtan =)


Den här tårtan var nog bland det lättaste jag har gjort. Det tar bara ca 15  min att göra, men sen ska den ligga och vila i kylskåpet i 1 dygn!


100 g smör
200 g digestivkex
3dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
60 g Philadelphia ost
1 1/2 dl florsocker
Färdig blåbärskräm
1 liter färska jordgubbar

Smula sönder kexen och smält smöret, blanda ihop och tryck sedan ut det i en pajform.
Vispa grädden och vaniljsockret hårt.
Blanda osten och florsockret.
Blanda ihop grädden och osten och bred över kexbotten i formen.
Häll blåbärskrämen (Ca 3 dl) över ost och gräddblandningen.
Skiva jordgubbarna och lägg överst.
Ställ in i kylen i 1 dygn.





Piroger

Igår fick jag äntligen tummen ur arslet och gjorde pirogerna som jag pratade om förra veckan =) och dom blev väääldigt mumsiga och dom var väldigt lätta att göra =)








Här kommer receptet:

Deg:
150 gram margarin
3 dl mjölk
1 paket jäst
1 tsk salt
2 ägg
1 liter vetemjöl

Fyllning:
400 gram nötfärs
1 vitlöksklyfta
2 morötter
2 gula lökar
1 dl tomatpuré
2 msk soja
Margarin/matolja
Salt
Svartpeppar

Pensling:
Ägg
Mjölk


Smält margarinet i en kastrull.
Häll i mjölken och låt det hela bli fingervarmt (37 grader).
Smula ner jästen och rör ut den. Tillsätt salt, ägg och mjöl. Arbeta till en smidig deg.
Låt degen jäsa medan du gör fyllningen.

Skala och hacka löken. Skala morötterna och riv dom grovt. Smält margarinet i en stekpanna och fräs löken och morötterna mjuka. Tillsätt köttfärsen och den hackade vitlöksklyftan. Krydda med salt, peppar, tomatpuré och soja. Låt fyllningen svalna.

Arbeta degen smidig. Dela degen i 16 delar. Kavla ut varje del till en tunn rund platta.

Lägg några matskedar fyllning på den ena sidan av varje platta.

Vik över den andra sidan och tryck ihop kanterna med en gaffel.

Låt pirogerna jäsa på en bakplåtspapperklädd plåt i 15 minuter.

Pensla pirogerna med en blandning av ägg och mjölk.

Grädda pirogerna i mitten av ugnen, på 225 grader i 10-15 minuter.



Kladdkaka med Polly

Just nu sitter jag i den stekheta värmen på jobbet, men när jag slutar ska jag åka till söta Anki som är hundvakt ute i en sommarstuga vid vattnet. Vi hoppas på att vädret ska vara på våran sida så att vi kan sitta ute och grilla och bara njuta av livet! Men jag har gjort en liten bacup ifall vädret skulle skita sig.. Jag har nämligen bakat en kaka med pollygodisar =)

Jag satt och letade på nätet igår efter ett recept på hemmagjorda piroger, för på sommaren när det är så här varmt är man ju inte så hungrig men måst få i sig något. Klart att jag kan gå och köpa mig ett paket med Gorbys piroger på ICA, men det känns mer hälsosamt att göra egna piroger så  vet man vad som finns i och så kan man smaksätta efter eget tycke. Så jag hittade ett recept på piroger, men sen surfade jag vidare på samma sida och hitta det här receptet. Tyvärr kommer jag inte ihåg vart jag hittade dom. Men här kommer iaf receptet på pollykakan, den ska provsmakas ikväll så jag får komma med betyg sen. Pirogerna kommer oxå in någon dag, jag måste bara hitta motivationen i värmen att göra dom :P

Receptet på Pollykakan:
 175 g blockchoklad (Jag tog ljus)
 175 g smör
 2 dl socker
 3 ägg
 300 g polly - 1 1/2 påse (Jag tog påsarna med både mörk och ljus choklad)
 1/2 dl mjöl
 2 tsk kaffe

Smält smöret och chokladen. Vispa äggen och sockret pösigt. Rör ner chokladblandningen i äggsmeten och häll i mjöl, kaffe och Polly. Häll smeten i en form med löstagbar kant och grädda i ugnen i 175 grader i 30 min.



RSS 2.0