Mexikansk lasagne

När jag ändå håller på att prata om min och Rebeccas matjunta kan jag ju bjuda på et till recept från Rebecca. Det här var det första hon bjöd på när vi hade börjat med våran matjunta =) Något som jag förde vidare till mamma och som vi båda gör rätt ofta nu förtiden =)

En mexikansk lasagne gör man såhär:

4 st kycklingfilé
2 st paprikor
1 burk vitlökssalsa
1 stor bur creme fraiche
1 pakt bacon eller 1 pakt skivad skinka
1 påse burritoskrydda
1 stor lök
1 pkt vetet tortillia
1 msk mjöl
riven ost

Tärna kycklingen och stek, tilsätt hackad lök, skinka/bacon och låt sjuda.
hacka paprikan och häll i paprikan, buritoskrydda, creme fraiche, vitlöksalsa och mjöl. - Låt sjuda
Gör sedan som med en vanlig lasagne, varva sås och plattor- tortillia. Börja och avsluta mes sås och toppa med ost.
Gratinera i 200 grader tills osten har fått färg.

En jätte god sallad till det här är: ruccola, tomat, paprika, gurka och avokado.

Här kommer lite bilder på dom olika ingredienserna. Själv hade jag ingen aning om vad burritoskrydda var eller vart man får tag på skivad skinka, eller vart man hittade vitlökssalsan. Men här komme rlite hjälp på traven.

Burritoskrydda


Vitlökssalsa


Vete tortillia



Tyvärr hittade jag ingen bild på skinkan jag brukar använda, för jag brukar alltid använda skinka istället för bacon. Jag tycker det blir matigare med skinka. Men skinkan brukar finnas i förpackningar i kyldiskarna, nära ex pizza paket för skinkan ser precis ut som den man har på pizzerior. Inte vanlig påläggsskinka som man strimlar själv utan lite tjockare. Tror märket brukar heta Perssons eller liknande.

Rebeccas mammas fredagsfavorit

Min kollega Rebecca och jag har ju matjunta där vi får pröva vanadras mat. För några veckor sedan var jag hemma hos henne och då fick jag pröva hennes mammas recept. Det var ett recept som Rebeccas mamma och hennes vänner åt varje fredag förr, där av namnet fredagsfavorit.
En jätte god rätt som man äter tillsammans med ris.

Fredagsfavoriten:

6 hg grytbitar
1 banan                                            
1 purjolök
2 dl buljong
1 röd paprika
salt och peppar

Bryn grytbitarna och låt dom sedan koka i buljongen i 30 min. Skär paprika, banan och purjolök i skivor och lägg dom i en ungssäker form. När köttet är klart, lägg köttbitarna i formen men spara spadet till såsen.

Sås:
1 tsk curry
1 tsk paprikapulver
2 dl grädde
1 stor tub paprikamjukost





Fräs curry och paprikapulver och häll i grädden och spadet från köttet. Häll i lite mjöl så att det blir tjockt. Låt koka och rör ner mjukosten. Häll såsen över grönsakerna och köttet.
Ställ in i ugnen på 200 grader i 15 min. - Servera med ris.  Mums ;)

Räkkrans

Nu har ni fått ett gott recept på en skagenröra, nu ska ni få ett recept på en räkkrans. Det är liknande röran fast den här är en fast smet som man skär i skivor och lägger på ex digestivekex. Mamma gjorde den till min student och den blev mycket uppskattad =)



Här kommer receptet:
1 burk kaviar - 200g
100 g skalade räkor
3 dl vispgrädde
3 blad gelatin
1 lök
2 msk sherry
dill


Blötlägg gelatin, hacka lök och räkor. Rör kaviaren med hårdvispad grädde och dill. Krama ur vattnet ur geletinet, smält det i sherryn och rör ner det i grädden. Skölj en form och häll i massan. Låt stå i 3 tim.


Min favorit röra!

Det här är min favorit röra. Mamma brukar göra räkstrutar när det är lite fest hemma och jag bara älskar dom!!! Mamma brukar även bli beordrad att göra lite extra eller att spara lite av röran så man kan äta av den dagen efter på frukostmackorna =)  Så nu tänkte jag dela med mig utav receptet ihopp om att bli bjuden på det hos fler ;) Denna röra kan man även ha till ex toast och bakad potatis.

Strutarna är gjorda av smördegsplattor som man skär i tunna remsor och virar runt ett strutformat bakplåtspapper. Pensla sedan med ägg på struten och strö sedan på lite sesamfrön. Stoppa in i ugnen tills dom är färdiga (läs på smördegspaketet)

Röran:
1 dl creme fraiche
3 msk majonäs
100 g crabfisch
250 g skalade räkor
2 msk dill
1 tsk rödlök
4 msk löjrom (25 g)
Dekoration: citron, dill, salladsblad

Hacka crabfisch, räkor och lök. Blanda sedan allt i en bunke och låt stå svalt.

När strutarna är klarar och det är dags att servera stoppar man in ett salladsblad i struten (låt en del hänga ut) och fyll sedan med röran, lägg även lite röra utanför struten på salladsbladet som hänger ut. Dekorera med citron och dill.




After Eight rulltårta

Det här receptet har jag fått av mammas kompis Doris, varken hon eller jag har testat det men det låter grymt gott och ska absolut bli prövat =) Om någon hinner pröva det innan mig så gör gärna en kommentar!


* Täck en plåt med bakplåtspapper.
* Vispa 3 ägg och 1½ dl socker pösigt.
* Blanda 2 dl vetemjöl och 1 tsk bakpulver och rör ner det försiktigt tillsammmans med  1 msk snabbkaffe utrört i 1 msk vatten. 
* Bred ut smeten över pappret till en jämnt lager. Grädda mitten av ugnen 250 grader i ca 5 min.
* Strö lite socker på kakan och stjälp upp den på smörpapper.
* Lägg på samtliga bitar från en liten After Eight kartong medan kakan är varm.
* Bred ut bitarna så att de täcker hela kakan. Rulla ihop.
* Serveras gärna med konserverade persikor

Hallongrottor & Gröna kakor.

När min kära mor skulle ha sitt födelsedagskalas för släkten bakade jag lite kakor åt henne. Gjorde även en kladdkaka med knaprigt knäcktäcke, bilder och recept på den kommer senare. Men det blev  iallafall hallongrottor och gröna kakor. Recept och bild på dom kommer här:

Hallongrottor:
4 1/2 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200g smör
1 tsk bakpulver
hallonsylt

Blanda alla ingredienser så att det är en jämn och smidig deg och ställ in in kylskåp så att den blir fast.
Ta sedan ut degen och forma till valnötsstora bollar och lägg i formar. Gör en fördjupning och fyll med sylt.
(När jag gör fördjupningen tar jag skaftet på en träslev och sticker ner, sedan stoppar jag i ett finger och runtar av hålet på ovansidan. När jag fyller kakorna med sylt häller jag ner sylten i en plastpåse och spritsar sedan i varje hål, på så sätt minskar man allt kladd när man ska fylla kakorna med ex en tesked.)
Grädda kakorna i 200 grader i 10 min.  Ta ut och låt svalna på galler.





Gröna kakor:

Blanda 2 hg margarin, 3/4 dl socker, 5 dl mjöl och ev lite vatten till en mördeg. Kavla ut degen på bakplåtspapper och grödda i 200 grader i 15-20 min.

Vispa 4 ägg och 3 dl socker tills det blir marängliknande, blanda sedan i 3 hg mald mandel, karamellfärg och 1 hg smält margarin. Häll smeten på den gräddade mördegen och grädda igen tills kakan fått lite färg i 200 grader.

Lycka till ;)


RSS 2.0