Nyttiga pannkakar
Mina nyttiga pannkakor:
4 ägg
8 dl mjölk
1 tsk salt
1/2 dl linfrön
2 dl bovetemjöl
2 dl dinkelmjöl
- Blanda ägg och hälften av mjölken. Häll i alla torra ingredienser och blanda till en jämn smet och tillsätt resten av mjölken.
Sambo mys!
Menyn såg ut så här:
Förrätt: Glasnudlar med räkor och en krämig sås med gräddfil, sweetchili sås och lime
Varmrätt: Potatisgratäng, oxfilé och gräddsås
Efterrätt: Laktritsglass med topping
Efterrätten som jag stod för var ett recept som jag hittat i tidningen "Lagalätt". Har försökt att få prova den på mina kamrater, men ingen utav dom tycker om lakrits, men Fredde kändes som en utmärkt testkanin =P
Glassen var god i smaken, men väldigt mäktig. Jag gjorde en skål var åt mig och Fredde, jag tyckte att det var väldigt mycket men Fredde slevade i sig glatt =P Tänkte att ni skulle få receptet och prova själva =D
"Lagalätts Lakritsfavvo"
6 portioner
25 st turkispeppar karameller
3 msk vatten
1/2 dl + 2 dl vispgrädde
2 äggvitor
3 msk socker
200g hallon, färska eller frysta
1. Mixa karamellerna till ett smul.
2. Häll vattnet, 1/2 dl grädde och karamellsmulet i en kastrull och låt koka ihop till en sirap i ca 10 min.
3. Låt "lakritssirapen" svalna
4. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum.
5. Vispa resterande 2 dl grädde. Tillsätt sedan 4 msk av lakritssirapen. (Spara resten till garnering)
6. Vänd in gräddblandningen i äggvitan.
7. Fördela smeten i 6 små skålar och ställ in i frysen minst 2 tim.
8. Ta fram glassen innan servering så den hinner tina lite och värm sedan på resten av lakritssirapen och ringla över glassen. Servera med hallon.
Renskav
Renskav:
2 pkt renskav
2 gula lökar
50 g kantareller
3 krm salt
4 krm peppar
2 dl buljong
4 dl grädde
1 msk svertvinbärsgelé
- Bryn renskaven i en stekpanna eller gryta, ta ett paket i taget. När renskavet brynts på ena sidan vänd då på det och ta två gafflar och skarpa sönder det i små slamsor, vänd och skrapa till allt är i slamsor och gör sedan likadnat med det andra paketet.
Tillsätt hackad lök och hackad svamp och bryn allt tillsammans.
Salta och peppra och häll på buljongen och låt koka i 5 min.
tillsätt grädden och gelén och låt koka upp
*serveras med pasta eller ris
Kycklinggratäng
Kycklinggratäng
Pasta
1 grillad kyckling
1 gul lök
1 gul paprika
1 röd paprika
1 grön paprika
1 msk smör
1 msk curry
2 dl hönsbuljong
2 dl grädde
salt & peppar
riven ost
- Koka pastan. (Jag brukar ta en förpackning på 500 g med skruvar i olika färger)
Hacka löken och paprikorna. Lägg smöret och curryn i en kastrull och häll på grönsakerna och låt dom fräsas några minuter. Häll i hönsbuljong och grädde och låt koka i 10 min, smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsform och häll i den kokta pastan. Dela kycklingen i mindre bitar och lägg på pastan. Häll sedan på såsen över pastan och kycklingen och strö sedan på den rivna osten.
Gratinera i ugnen på 200 grader i 20 min.
Kalops
Jaha, nu har kylan slagit till och den "fina" sommaren är bortblåst. Nu när det är så här kyligt brukar jag bli hungrigare och vill ha riktigt god och varm mat, så vad passar inte bättre än kalops då?
Här kommer mitt recept på min kalops som jag brukar göra:
Kalops 4 port:
500 g grytbitar (jag tar alltid nöt)
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
2 tsk kryddpeppar
2 tsk socker
2 lagerblad
1 köttbuljong
6 dl vatten
1 dl grädde
1 morot
en skvätt citronsaft
salt & peppar
- Skär köttet i mindre bitar och fräs dom ljusbruna tillsammans med vitlök och hackad lök.
Häll på socker, salt, peppar och citronsaften. Smula över köttbuljongen och häll på vattnet. *Lägg i morot, lagerblad och kryddpeppar och låt koka under lock i 1.5 tim.
När köttet är mört, häll i grädden och låt koka i 5 min.
* Ett tips är att lägga kryddpepparn och lagerbladet i te silar så kan man lätt fiska upp och slänga det när grytan är klar, då slipper man peta ut dom ur maten eller råka tugga på dom. (Se bild under)
Grötbullar
Hittade ett recept på grötbullar för några dagar sen och tyckte att det lät gott och enkelt.. haha där fick jag!
Det stog inga mått i receptet, så jag tog lite på en höft och det resulterade i mjölkatastrof i hela köket haha... =)
Men jag googlade lite och kunde genom några recept sätta ihop ett eget och då blev det bra!, och dom blev så grymt goda! Nästa gång ska jag ha i lite linfrön också =)
Här kommer min sammansättning av receptet!
2 1/2 dl vatten
1 1/2 dl fiberhavregryn
1/2 tsk salt
50 g margarin
2 1/2 dl mjölk
50 g jäst
1/2 dl sirap
12 1/2 dl vetemjöl (eller 5 dl vetemjöl och resten blandade mjölsorter)
Koka gröt av vatten, gryn och salt.
Smält smöret och häll på mjölken och värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll på lite av mjölkblandningen och rör om tills jästen har löst sig.
Blanda i gröten och mjölet och blanda tills degen släpper kanterna på bunken,
Baka ut till bullar på engång och låt jäsa på plåten till debbel storlek (30-45 min)
Grädda sedan i 225 grader i 8-10 min