Cappucinoparfait

något som jag tycker är jättegott och super lätt att göra är cappucinoparfait. Det smakar gräddglass med capuccino smak. Jag gjorde det till Fredde på alla hjärtans dag och han tyckte också att det var gott. Så här gör man:

1 påse capuccino (eller en portion)
1 dl vatten
1 dl socker
4 dl grädde
4 äggulor

Vispa äggulorna och sockret poröst.
Rör ut cappucinopulvret med vattnet och häll ner i ägg blandningen. Vispa grädden tjock och rör ner i smeten. Fördela smeten i formen och frys in i ca 3-4 tim.


Man kan ta en enlitersform och hälla smeten i så kan man få ett fint mönster när man serverar den, då tar man fram den så att den hinner tina lite innan servering och sedan stjälper man bara upp den på ett serveringsfat, så kan var och en ta sin bit. Jag brukar göra dom i portionsformar, jag brukar ta två små kaffemuggar och då serverar man en till var och en och så tycker jag att det är godare när man kan krypa upp i en mysig soffa med sin egna skål och gröpa som man vill med en sked hihi :)



Så här blev mina alla hjärtans dags portioner. Det mörka jag har pudrat över är vanligt oboy pulver.

Tacopizza

Vad är godare än en hemmalagad pizza?
Jag och Fredde gjorde en "nästan" hemmalagad pizza förra veckan. Med "nästan" så menar jag att vi fuskade med degen. Degen köpte vi fördig, det finns ju en som är sååå bra. Den ligger i en cylinder som man bara river av pappret på så exploderar det ut en deg som bara är att rulla ut på bakplåtspapper och kavla lite grann. Japp, så enkelt är det och det blir jättegott :) Den här degen finns att köpa i kyldisken och är en grön rektangulär förpackning där man också får med tomatsåsen, så inte ens det behöver man tillaga och krångla med. Förpackningen kostar mellan 25-30:-

Så på våran jättegoda tacopizza hade vi en röra på stekt köttfärs med tacokryddor, creme fraiche med tomat och cili, majs. Vi stekte köttfärsen som vanligt när man gör tacos, hällde på creme fraichen och i med majsen och lät koka upp.

Deg - tomatsås - våran tacosås- ost, texmex blandning och mazarella :) *Mums



Kanel- och vaniljbullar

Igår var jag ledig och då passade jag på att storstäda i garderober och lådor och skåp hemma, på kvällen när jag var färdig blev jag jättesugen på nybakta bullar. Då var det bara att springa ner till ICA och handla och sen hem och börja med bullbakandet :P



Jag tycker mest om vaniljbullar, men jag gjorde 20 av kanel och 20 av vanilj.

Jag slog upp ett vanligt bullrecept i min kokbok och bakade efter det.

Ingredienser till ca 40 st:

50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 tsk salt
1 dl ströscoker
2 tsk mald kardemumma
14 - 15 dl vetemjöl

Fyllning:
150 g smör
1 dl socker
1 msk mald kanel eller vaniljsocker

Garnering:
1 uppvispat ägg
pärlsocker

Gör så här: smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till fingervarmt. Häll degspadet över jästen och rör om tills jästen löst sig. Tillsätt salt, socker, kardemumma och nästan allt mjöl. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på ett lätt mjölat bakbord, dela degen i två delar och kavla ut dom till rektanglar. Bred ut smör på rektangeln och strö sedan på socker och kanel/vaniljsocker. Rulla i hop till en rulle och skär i 2 cm bitar och lägg i bullformar på en plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 min, pensla sedan på med äget och strö över pärlsocker. Grädda i 8-10 min

Maritas korvstroganoff

Jobbar kväll ikväll och då lagar vi mat här på jobbet till brukarna och idag skulle vi göra korvstroganoff, men min arbetskolega berättade att hon brukade göra med äpplen och curry hemma. Vi blev då jättesugna på denna currystroganoff och lagade i ordning den istället :) Vilket blev jättegott! Så till er som vill göra en anorlunda stroganoff kan pröva på denna!

Detta behövs:
1 Falukorv
2 äpplen
1 lök
grädde och/eller mjölk
curry


Fräs löken och korven, tillsätt äpplen, grädden/mjölken och curryn och låt kok tills äpplena är mjuka.
Servera med ris.


Lycka till!


Supergod paj!

I tisdags skulle jag och Fredde över till ett par kompisar för att grilla, men vädret blev jätte dåligt så vi bestämde oss för att ta en fika istället. Och vad passar bättre än en ljummen rabarberpaj när det är kallt och ruggit ute?!

Pappa har fått recept av sin jobbarkompis på en jättegod paj och den är super enkel att göra så den passade utmärkt i tisdags :D

Pajen är perfekt för dom som inte tycker om att grisa ner fingrarna ;) och den blir mycket knaprigare än vanlig smulpaj!



Här kommer receptet:

1 1/2 kkp socker
1 1/2 kkp mjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
ca 100 g smält smör/margarin
rabarber eller äpplen (efter egen smak)

(När jag bakar efter receptet använder jag 2,5 dl socker och mjöl... jag har inga små kaffekoppar :P)

*Smörj en pajform och lägg i rabarber/äpplen. 
*Blanda socker, mjöl, bakpulver och rör i ägget, smula sedan över degen över frukten.
*Smält smöret och häll över frukten och den smulade degen.
* Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca: 10-13 min



Servera sedan pajen ljummen med vaniljvisp :D

Jordgubbsglass

Världens lättaste och lite nyttiga jordgubbsglassen :D

Skär jordgubbar i små små bitar och blanda med kesella vanilj, häll i formar och ställ sedan in i frysen ett par timmar.

Jag hade ca 1/2 liter jordgubbar och en liten burk kesella vanilj och det blev lagom till 2 små skålar

Lätt som en plätt. Jag glömde dock bort dom i frysen så mina stog nog inne i ca 6 tim och då blev dom stenhårda :P så vi fick vänta lite tills dom hade mjuknat :P



Sommar tips!

Har varit lite slarvig med att lägga in nya recept här på sidan, men jag kan väl bara berätta sanningen att det har inte blivit så många ordentligt lagade mål hemma nu när Fredde är i Finland och jobbar. Vi var i stugan ett par dagar innan han åkte och då blev det ju självklart grillat. Köpte något griskött från ica som var marinerat med vitlökssmör, men det var inte att rekomendera... köttet blev väldigt torrt och tråkigt, både jag och Fredde rynkade på nosen och tog inte den där "obligatoriska köttbiten på gaffeln" som avslutning.

Sen har det mest blivit lite frukt som lätt luch innan jag har åkt iväg och jobbat kvällar, sen har vi ju pedagogisk middag på jobbet och då kan det vara allt möjligt.

Men i fredags var jag över hos min kära far och grillade med honom och hans kamrat, mamma var och äcklade sig i en pool hos en utav hennes vänner. Hon var så snäll och mms:ade en bild där hon och vännerna satt i kvällssolen i poolen med varsin drink i handen. *Morr* -blev inte alls avundsjuk! ;)
<-- Här är bilden jag fick *fnys*

Men iaf så blev det grillning hos far... det var jag som hade fixat inhandlingen :P Så det "jag" bjöd på (som mamma betalade) var grillad getost med honung som förrätt, grillad kassler med potatissallad och en liten sallad på gurka, tomat, paprika och sallad. Hade köpt efterrätt också, men den orkade vi inte med. Hade köpt lite ost och kex som avslutning bara.

Men mina absolut bästa sommar tips är:
Färska sparrisar som man grillar, jag inte alls om sparris vanligtvis men när dom grillas är dom underbara!

tips nr 2 är att grilla getost som jag nämde här ovan. Den jag brukar köpa är en stenhård fyrkantig klump med vit plast runt omkring med en blå etikett. Heter någonting med H i början. Den skär man i skivor och lägger på grillen, när dom har fått lite färg vänder man på dom och klickar på lite honung och sedan är det bara att servera. Jag brukar bara äta dom som dom är utan någonting till. Men det ska nämnas att dom måste serveras fort, när dom har svalnat lite är dom inte lika goda och så gnisslar dom lite mellan tänderna ;) 

Tips nr 3 är potatissallad med ägg. Det är min kära mor som har lärt mig sen jag var liten. Köp vanlig potatissallad och koka sedan ägg och tärna ner dom i potatissalladen. Jag brukar köpa ca 500g potatissallad och till det har jag 6 st kokta ägg som jag skivar i äggskäraren så dom blir som små små fyrkanter. Det blir inte så majonäsigt, utan det får en mildare smak :) 


Det var allt för mig denna gång :P  


RSS 2.0