Choklad- och mint mousse

Den här moussen har jag inte prövat än, men den verkar väldigt god.. blir nog att laga lite finare middag och bjuda på detta som desert :)


6 port
tid: ca 15 min + tid att stelna
 
1+2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad i bitar
6 plattor after eight
50 g ljus choklad
 
Koka 1 dl grädde i en kastrull. Ta den från plattan och blanda i mörk choklad och after eight så att den smälter.
Låt svalna i rumstemperatur.
 
Vispa resten av grädden. Vänd ner den i chokladen.
Rör försiktigt så att den inte blandar sig helt.
Skeda upp i 6 portionsglas och låt stelna i kylen minst 1 timme.
 
Flaga den ljusa chokladen med en osthyvel eller potatisskalare och lägg på moussen vid servering.

Kålpudding

Igår blev det kålpudding till lunch :) Jättegott och jättelätt att göra.







Först skär jag vitkålen i bitar och sedan fräser jag det i en stor kastrull så att den krymper och blir mjuk och får lite färg.
Under tiden gör jag i ordning köttfärsen, och den gör jag som om man skulle göra köttbullar. Men för att göra den lite nyttigare så andvänder jag havrekli istället för strömjöl så slipper man vetemjölet.

Igår gjorde jag på ungefär 700g köttfärs.
Först lägger jag 2 dl havrekli i ca 4 dl mjölk och 2 ägg och låter svälla i ca 10-15 min, under tiden blandar jag köttfärsen, 2 hackade lökar och salt och peppar. Sedan häller jag i havreklisörjan och blandar till en jämn smet. Efter det lägger jag det i ett jämt lager i en smord ungssäker form. När kålen blivit mjuk och fått lite färg lägger jag den i ett jämt lager ovanpå köttfärsen, sedan ringlar jag lite flytande smör över och stoppar sedan in i ungen på 225 grader och så får den stå tills köttfärsen är genomstekt, brukar ta ca 45 min beroende på hur tjock lagret är.

Serveras sedan med sås och potatis.

När jag ska göra såsen tar jag ut formen från ugnen och häller av lite vätska från puddingen som jag sedan tillsätter lite vatten, kryddor och köttbuljong i. MUMS ;)

2 olika recept på marknadsnougat






När jag har gjort marknadsnougat har jag haft ett recept som jag har gått efter, men förra gången jag skulle göra nougaten blev det pannkaka av allting. Jag gjorde precis som jag alltid har gjort men det vägrade smälta, jag gjorde om det tre gånger men det blev samma alla tre gånger. Till slut gav jag upp och letade på ett nytt recept på nätet och då gick det jättebra. Felet var, tror jag.. att i mitt recept är det cocosfett och att det var något felt på det, i det andra receptet jag gjorde så är det vanligt margarin. Det verkar mest vara en smak sak med cocosfett eller margarin, för det är exakt lika myckat av alla ingredienser.

Ni får väl prova ni med och se om det fungerar för er, det har ju alltid fungerat för mig innan.


Mitt recept:
6 1/2 dl mjöl
5 3/4 dl socker
4 dl florsocker
125 g cocosfett
1 dl kakao
1 3/4 dl vatten

Det andra receptet
6 1/2 dl mjöl
5 3/4 dl socker
4 dl florsocker
125 g margarin
1 dl kakao
1 3/4 dl vatten

Gör så här:
Blanda fettet, socker och vatten i en gryta och låt det smälta
sikta ihop mjöl, florsocker och kakao i grytan. Blanda ihop allting och rör tills smeten blir jämn. Häll ut på ett bakplåtspapper. När det stelnat något så skär i kuber. Förvara svalt.


Ragu

Något jag riktigt längtar efter nu när det börjar bli kyligt är att stå i köket och göra stora långkok. Det är så mysigt när det är lite halv kallt och mörkt och man kan tända massa ljus för att lysa upp lite och för att hålla värmen så står man framför spisen hela dagarna och kokar, puttrar lagar och bakar. För första gången på många många år längtar jag efter vintern och julafton, jag hoppas att jag blir ledig på julafton, för jag lovade nämligen förra julen att om vi flyttar så ska vi fira jul hemma hos oss.

Men men, det är trots allt flera månader dit. Men något jag ska göra när det har kommit riktig potatis och inte färskpotatis är potatismos och ragu, mums.

här kommer mammas goda recept på ragu:

600g fläskkött
2 msk smör
1 tsk salt
1 krm peppar
2 1/2 msk tomatpuré
1 tsk worcestersås
4 dl grädde
paprikapulver
timjan
vitlök
lök
1 msk mjöl
buljong


- Skär köttet i små bitar och bryn på hög värme. Krydda och häll på mjöl och hackad lök. Späd med varm buljong och låt stuvningen koka på svag värme under lock i ca 60 min. Smaka av med soja, tomatpuré och worcestersås. Rör ner grädden innan servering. Servera med hemlagat potatismos



Skorpor

I tisdags var jag ledig och det var kallt, regnigt och ruggit ute så jag passade på att storbaka :)
Bakade en limpa med lingonsylt och russin och sen på kvällen bakade jag skorpor. Det var väldigt tidskrävande och jag tror knappast att det blev billigare mot att köpa en påse färdiga skorpor på ica hehe. Men nu har jag i allafall prövat på det.


Så här blev dom

Recept:
1 paket jäst
2 tsk salt
2 msk honung
5 dl mjölk
1 dl rapsolja
7 dl grahamsmjöl
1 dl havrekli
2 tsk stött kardemumma
6 dl dinkelsikt

Smula ner jästen i en bunke och häll på honung och salt. Värm oljan och mjölken till 37 grader och häll på jästen och rör tills jästen har löst sig. Blanda sedan i alla torra ingredienser men  blanda i dinkelsiktet sist och arbeta tills degen släpper från kanterna. Degen blir ganska lös och kladdig.  Låt jäsa under bakduk i 40 min.

Lägg lite dinkelsikt på bakbordet och arbeta degen tills den är smidig. Dela degen i 4 bitar och forma varje bit till tjocka rullar, varje rulle ska i sin tur skäras i 5 bitar. Ställ bitarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa i 20 min.

Sätt ugnen på 250 grader, grädda bullarna i 15 min.

Dela bullarna med en gaffel direkt när dom kommer ut ur ugnen. Lägg ut över och underdelarna med snittytorna uppåt på en plåt och stoppa in i ugnen igen i 5 min, sänk sedan värmen till 100 grader och låt stå och torka i 2 timmar.

RSS 2.0