Mammas heta räkgryta

Efter att ha varit utomhus hela dagen passade mammas heta räkgryta alldeles utmärkt :) Men jag använde rött råris till vilket min fega mor aldrig skulle göra, hon skulle ha kokat helt vanligt vitt uncle bens ris. :P

image10

Till 4 port av mammas heta räkgryta behöver man:

300g skalade räkor
1 burk krossade tomater
2 röda paprikor
3 msk olja
1 msk curry
5 dl grädde
1 burk champinjoner
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk paprikapulver
3 msk chilisås
1/2 tsk salt

* Värm oljan och tillsätt curry, vitlök och paprikapulver. Lägg i räkorna och låt kryddorna fräsa in i räkorna, fiska sedan upp räkorna och lägg åt sidan. Häll i tomaterna och hackad paprika, chilisås, salt. Koka ca: 10 min. Rör i grädden och värm upp, lägg o räkor och svamp.

Servera med ris.


Kvällens lagande

Skulle ta mig lite mellanmål idag, yoghurt och hemmagjord müsli. Tog dock det sista av müslin, så det var bara att ställa sig och göra ny så att det finns till frukost imorgon.

Müslin är jätte lätt att göra och jättegod och så innehåller den inte en massa socker!

image9


I müslin har jag:

200g blandade nötter (mandel, hasselnötter, valnötter cashewnötter)
6 dl dinkelflingor
6 dl havregryn
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl hela linfrön
3 dl vatten
5 msk neutral olja
3 msk honung
2 dl russin

Blanda vatten olja och honung.
Hacka nötterna och tillsätt alla torra ingredienser i en bunke, häll sedan på den blöta blandningen och blanda med händerna. Bred ut blandningen i en långpanna och rosta i ugnen i 225 grader i ca 20 min. Rör om då och då så att müslin inte bränns.

Smaskig smörgåstårta

image8

Jag och min arbetskolega Rebecca träffas en gång i månaden hos varandra och bjuder varandra på vanlig vardagsmat och sånt som är lätt att laga. Det började med att vi satt och tittade ner i varandras matlådor jämt och ständigt och beslöt oss då för att träffas för att provsmaka och byta recept.

Den 8/5 var Rebecca över hos mig i nya lägenheten och då blev det en kombinerad födelsedag/inflyttningstårta som jag bjöd på. Den är superenkel att göra och sååå god :D

Jag använde vanlig formfranska som är skivad på längden (landgång) till tårtan.

Så här såg min tårta ut:

* Bröd
* Räkost
* Bröd
* En röra med: tonfisk, hackade ägg, purjolök, chilisås, majonäs. (allt blandas efter behag)
* Bröd
* Mjukost
* Garnering med: skinka, räkor, vindruvor, tomater, jordgubbar, citron, gurka


Jag la tre stycken brödskivor bredvid varandra på en skärbräda och bredde sedan på ett tjockt lager med räkost, sedan la jag på tre stycken brödskivor igen och rörde ihop röran. Jag har inget exakt recept på den utan man får smaka sig fram. På röran la jag på tre brödskivor igen och bredde på ett lager med naturell mjukost och även på sidorna så att garneringen fastnar. Garneringen kan välja precis efter sin egna smak, jag själv tycker att det blir mycket friskare med mycket frukt och grönsaker på.

Denna smörgåstårta är helt klart värd att pröva... den här storleken var lagon till tre - fyra personer. Jag gjorde den på morgonen och ställde in den i kylskåpet så att den fick ligga och dra till sig lite vilket gjorde den väldigt saftig!

På order från mamma :)

Nu ska mamma göra ett försök att skaffa mig lite nya nyfikna läsare... och därför måste jag ju lägga in nya recept :D Var hos mamma i lördags och bakade "Vasas skeppsskorpor" som vi fått av en bekant och passar nu på att lägga in en bild och recept på dessa.

Här kommer receptet:

Vispa 300g smör med 5 dl socker och blanda sedan i:

2 dl mörk sirap
2 ägg
175g russin
125g blockchoklad
125g hackade hasselnötter, mandel el kokos.
1 1/4 lit vetemjöl
20g bikarbonat (motsvarar hälften av en påse)

Blanda alla ingredienser tills degen blir "stabbig"
Gör bollar i tennisbollsstorlek och placera två stycken på en plåt och platta till något.

Grädda i 175 grader i 10- 15 min och skär sedan kakan när den fortfarande är varm.


När jag och mamma bakade blev det ca fyra stycken "bollar" och  formade dom mest på längden så att dom blev ganska höga och långa, dom flöt då ut bra och blev lagom tjocka.
Vi hade  även i både hasselnötter, mandel och kokos. (125g sammanlagt)

Dom är godast när dom har svalnat helt för då är dom lite sega och knapriga i konsistensen
image7




RSS 2.0